Sunday, June 30, 2013

Roti Sardin Jiddan

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t...

Hari ni Jiddan nak 'share' resepi roti sardin yang SIMPLE dan mudah untuk disediakan!

Haha! macam blog koleksi resepi la pulak..hihi...xpe-xpe... SHARING IS CARING kan?

Jom tengok camne cara-cara nak buat roti sardin yang senang amat ni! Save your time to prepare your

breakfast ok!

BAHAN-BAHAN


Bahan utama mestilah ROTI


kemudian SARDIN

Bahan untuk masak sardin:

1 tin sardin (kecil)
2 ulas bawang putih
1 biji bawang besar (sederhana)
1 biji lada besar
Garam/gula/sos tomato/sos cili/sos tiram (utk perasa tambahan)

Ok, sekarang bahan2 diatas boleh ditumis sehingga menghasilkan
bau yang harum! uhm yummy! kemudian masukkan sardin
dan masak sehingga menepati selera anda...
setelah diangkat boleh lenyekkan sardin seperti gambanr di atas...hihi
simple kan!


Ini TELUR yang dicampur dengan
sedikit garam..
digunakan untuk menggireng roti tersebut!


Ok, chopping board tu Jiddan gunakan untuk menggilis
roti! agar senang roti tu digulung!
kemudian, setelah roti digilis letakkan sedikit sardin dan gulung...
untuk menggelakkan gulungan tersebut terbuka bolehla letakkan telur di hujung gulungan..


Inilah hasil roti yang siap digulung!


Hah! yang ini dah siap! anda semua boleh celup roti
yang siap digulung tadi kedalam telur, kemudian
goreng! tara!!











Tuesday, June 25, 2013

MUSLIMAH 4U!! PROMOSI!!!

Bismillahirrahmanirrahim

Assalamualaikum w.b.t,

Ok, kawan-kawan ye! Jom tengok-tengok DESIGN MUSLIMAH 4U! Kot2 ada yang berkenan so, boleh 
Click PAGE Jiddan ye!



atau

Untuk BEST PRICE

whatsapp/sms/call : 016-9373147 (Jiddan)

 Diskaun bagi MUSLIMAH 4U!


 Muslimah4U New Design ----> MA 060B



AVAILBLE: XS,XL,2XL,3XL

Material : Cotton 20
Color : Beige pastel colour with Flora Photo Printed Effect
Harga runcit : XS - XL : RM 59, 2XL - 4XL: RM 62 


Muslimah4U New Design ----> MA043C

Available: S,M,L,XL,2XL,3XL,4XL

MATERIAL: 100 % Cotton
COLOR: black purple Turquoise with floral printed
Price : RM55.00 (XS - XL), RM58.00 (2XL-4XL)

* Warna mungkin tidak sama seperti digambar atas sebab faktor PENCAHAYAAN dan SETTING/QUALITY SCREEN PC Anda

 Muslimah4U New Design ----> MA062C

Available:XS,L,XL


Material : Lycra 

Color : Black with shining floral motif printed
Price : RM62.00 (XS - XL), RM65.00 (2XL-4XL)


* Warna mungkin tidak sama seperti digambar atas sebab faktor PENCAHAYAAN dan SETTING/QUALITY SCREEN PC Anda

Muslimah4U New Design ----> MA011E

Available : XS,S,M,L,XL,2XL,3XL,4XL

MATERIAL: Cotton 20 & Printed
COLOR: Navy Blue Mix Stripe
Price : RM55.00 (XS - XL), RM58.00 (2XL-4XL)

* Warna mungkin tidak sama seperti digambar atas sebab faktor PENCAHAYAAN dan SETTING/QUALITY SCREEN PC Anda

Muslimah4U New Design ----> MA065B

Available : XS,S,M,L,XL,2XL,3XL,4XL

MATERIAL: Cotton 20 & Two Line
COLOR: Red mix green and skyblue
Price : RM55.00 (XS - XL), RM58.00 (2XL-4XL)

* Warna mungkin tidak sama seperti digambar atas sebab faktor PENCAHAYAAN dan SETTING/QUALITY SCREEN PC Anda


Muslimah4U New Design ----> MA047B

AVAILABLE: L,XL,2XL

Material : 100% Cotton
Color : Navy Blue colour with printed design
Harga runcit : S - XL : RM 49, 2XL - 4XL: RM 52

Muslimah4u New Design ----> ME005B
Available: S,M,L,2XL,3XL,4XL

Material : Cotton 20 With Lace
Color : Beige colour base with lace
Harga runcit : XS - XL : RM 55, 2XL - 4XL: RM 58



 Muslimah4U New Design ----> MA066A
Available : XS,S,M,L,XL,2XL,3XL,4XL

MATERIAL: 100 % Cotton & Interlock

COLOR: Black Mix Motif Printed
Price : RM59.00 (XS - XL), RM62.00 (2XL-4XL)


* Warna mungkin tidak sama seperti digambar atas sebab faktor PENCAHAYAAN dan SETTING/QUALITY SCREEN PC Anda
Muslimah4U New Design ----> MA066B
Available : XS,S,M,L,XL,2XL,3XL,4XL
MATERIAL: Lycra & Interlock
COLOR: Beige Mix Dark Brown Motif Printed
Price : RM59.00 (XS - XL), RM62.00 (2XL-4XL)

* Warna mungkin tidak sama seperti digambar atas sebab faktor PENCAHAYAAN dan SETTING/QUALITY 

Boleh untuk pakai diri sendiri mahupun untuk diberikan kepada orang2 tersayang sebagai hadiah!
Tunggu apa lagi! DAPATKANNYA dari kami!

BAJU MUSLIMAH

Assalamualaikum w.b.t

Bismillahirrahmanirrahim...

Ok, hari ni Jiddan nk "PROMOTE" sket ye! Ha...sape-sape peminat baju muslimah tu bolehla Blogwalking ke page Jiddan ye atau boleh tgk kat Page FB Jiddan ye!


atau 

boleh whatsaap/sms/call :: 016-9373147

JA 173 D 
FABRIC : 100% COTTON
COLOR : BEIGE MIX LACE AND PRINTED
PRICE : RM59.00 (XS - XL), RM62.00 (2XL-4XL)

* Warna mungkin tidak sama seperti digambar atas sebab faktor PENCAHAYAAN dan SETTING/QUALITY SCREEN PC Anda



 KA 114H

Material : 100% Cotton

Color : Grey mix Pink

PRICE : RM55.00 (XS - XL), RM58.00 (2XL-4XL)

* Warna mungkin tidak sama seperti digambar atas sebab faktor PENCAHAYAAN dan SETTING/QUALITY SCREEN PC Anda
CODE : QA 0012B
MATERIAL : 100 % COTTON
COLOR : PURPLE MIX ASST PIPING
PRICE : RM49.00 (XS - XL), RM52.00 (2XL-4XL)

* Warna mungkin tidak sama seperti digambar atas sebab faktor PENCAHAYAAN dan SETTING/QUALITY SCREEN PC Anda

QA 011C
MATERIAL : 100 % COTTON
COLOR : PALE VIOLET RED WITH WHITE POKADOT PRINTED
PRICE : RM55.00 (XS - XL), RM58.00 (2XL-4XL)

* Warna mungkin tidak sama seperti digambar atas sebab faktor PENCAHAYAAN dan SETTING/QUALITY SCREEN PC Anda

QA 0028
MATERIAL : 100 % COTTON
COLOR : BLUE WITH SMAILL FLORAL PRINTED 
PRICE : RM59.00 (XS - XL), RM62.00 (2XL-4XL)

* Warna mungkin tidak sama seperti digambar atas sebab faktor PENCAHAYAAN dan SETTING/QUALITY SCREEN PC Anda


QA 028c
MATERIAL : 100 % COTTON
COLOR : SEAWEED GREEN WITH STAR PRINTED
PRICE : RM53.00 (XS - XL), RM56.00 (2XL-4XL)

* Warna mungkin tidak sama seperti digambar atas sebab faktor PENCAHAYAAN dan SETTING/QUALITY SCREEN PC Anda




WA113C - boleh untuk nursing dan skirt kembang sebab pleated.

MATERIAL : 100% COTTON

COLOR : CONCORD GRAPE WITH MOTIF PRINTED
PRICE : RM59.00 (XS - XL), RM62.00 (2XL-4XL)


* Warna mungkin tidak sama seperti digambar atas sebab faktor PENCAHAYAAN dan SETTING/QUALITY SCREEN PC Anda 
 WA119A

MATERIAL : COTTON INTERLOCK

COLOR : BLACK WITH PAISLEY MOTIF PRINTED

PRICE : RM56.00 (XS - XL), RM59.00 (2XL-4XL)

* Warna mungkin tidak sama seperti digambar atas sebab faktor PENCAHAYAAN dan SETTING/QUALITY SCREEN PC Anda



WA119B
MATERIAL : 100% COTTON
COLOR : TURQOISE GREEN WITH PAISLEY MOTIF PRINTED
PRICE : RM56.00 (XS - XL), RM59.00 (2XL-4XL)

* Warna mungkin tidak sama seperti digambar atas sebab faktor PENCAHAYAAN dan SETTING/QUALITY SCREEN PC Anda


WA 118C
Material : 100% Cotton
Color :Grey with Floral Printed
Price : RM59.00 (XS - XL), RM62.00 (2XL-4XL)

* Warna mungkin tidak sama seperti digambar atas sebab faktor PENCAHAYAAN dan SETTING/QUALITY SCREEN PC Anda

WA 118D
Material : 100% Cotton
Color :Purple with Floral Printed
Price : RM59.00 (XS - XL), RM62.00 (2XL-4XL)

* Warna mungkin tidak sama seperti digambar atas sebab faktor PENCAHAYAAN dan SETTING/QUALITY SCREEN PC Anda


HARGA?? JGN RISAU! BOLEH DIRUNDING!








Saturday, June 15, 2013

Kuih Tradisional

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t...

Ok, hari ni Jiddan nak kongsi pasal negeri Kelantan..

Sepanjang minggu lepas Jiddan telah menghadiri " Seminar Kebangsaan"

bermula 11 Jun 2013 hingga 13 Jun 2013.. Jiddan menginap di Crown Garden Hotel...Hotel ni terletak ditengah-tengah kota iaitu di Jalan Kebun Sultan..Negeri Kelantan terkenal dengan pelbagai jenis kuih tradisional..uhm yummy! So, Jiddan tak nak cerita panjang jom tengok gambar!

 Kuih Koci
Hah yang ini namanya kuih koci kulit 
luar kuih ni diperbuat daripada tepung beras.. dalam intinya adalah
kacang! Kuih ni kecik je besar sket daripada
duit 50 sen! rasanya uhm yummy!
Nasi Kerabu
Yang ini pula kedai nasi kerabu yang femes
kata kawan saya..hihi..Nasi kerabu ni berlaukkan daging bakar,ayam goreng,
ikan celup tepung dan telur masin. So, anda boleh pilih mana satu yang anda nak!

Laksa & Laksam
Bunyi macam sama tapi rupanya berbeza..Kat kelantan
ada 2 jenis laksa iaitu laksa lemak dan laksa pinang. Laksa Lemak kuahnya
adalah santan yang dimasak.
Ok, laksam pula ada satu jenis kuah je! 
Kawan2 semua pasti kenalkan!


Apong/Apam Balik
 Apong nama yang x asing di negeri Kelantan & Terengganu..
kalau negeri lain panggil apam balik (kalau x salah ye)..
Ok yang nih saiz kecik punya..
rasanya rangup!
Keropok Goreng!
Yang ini semua orang kenalkan! hehe


Kuih Kato rasanya liat dan dimakan bersama
gula melaka atau nisan (loghat kelate&ganu)..hihi..

 Ada jugak orang panggil Ase-gupal..Ia diperbuat
daripada sagu, sesetengahnya terdapat inti kacang kat dalam..
kuahnya adalah santan..rasanya sangat sedap!
Haha! mesti kawan2 pelik kan nama dia Tepung Bokol..
Ia diperbuat daripada ubi kayu dimakan bersama santan
yang dimasak sehingga pekat! rasanya lemak2 manis!

Koleh Lemok

hehe, kalau orang luar negeri kelantan Jiddan
x tahu dorang panggil ape..hehe..
Koleh lemok ni dimakan bersama sambal ikan dan 
santan!
rasanya sedap!

Ok, that's all! hehe inilah sedikit perkongsian
dari Jiddan, hope sape2 yang nak berjalan
ke Kelantan bolehla mencuba kuih2 ni semua!

Thursday, June 13, 2013

Tarikan Buku Itu..


Alhamdulillah syukur ke hadrat Illahi masih diberi kesempatan 
untuk berpijak di Bumi-Nya..

Entry tertunggak Jiddan! Maaf yerk!
hari nih Jiddan just nk share buku2 yang menarik
minat Jiddan atau mungkin sohibi sekalian pom tertarik!

Moh nengok gambo yok!


Menarik x dia punya tajuk???
ACT LIKE A LADY,THINK LIKE A MAN!

 Mari Belajar Solat Wanita...Buku nih macam best...
Boleh perbetulkan balik mana2 yg x betul..huhu



Teruja nk beli buku ni coz last year Jiddan preparation nk pergi AUG..
hehe..mana tahu boleh mebantu..hihi..



Tentang Cinta??? hehe...Semua orang memerlukan cinta...
Tapi, pastikan ber'cinta' dulu dengan pencipta yg hakiki..
sebelum mengejar cinta manusia...
betul tak?


FACEBOOK...Medium yang hangat sekali digunakan sebagai medium komunikasi, dakwah,perniagaan dan sebgainya.....
Tak pernah pula FB nih sunyi..huhu...maklumlah waktu subuh pagi pom masih
ada yang update status..Namun begitu, harus diingat ye kawan-kawan...huhu...
Apa yang kita tulis, apa yang kita 'share', apa yang kita 'LIKE' pasti di catit oleh si kembar yang 
sentiasa menemani kita iaitu Malaikat Raqib & Atiq...Jadi, harus diingat tulislah perkataan yang baik-baik agar tidak menimbulkan fitnah bagi mana-mana pihak..


Saturday, June 8, 2013

Banana Pancake

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t....


Gempak je tajuk kat atas! hehe! org buat dah bertahun Jiddan br nak buat...ish2xxx...

Actually, nih entry tertunggak..huhu...

"Banana Pancake" berbelit lidah nak sebut! Huhu...Hari ni Jiddan terlebih 'hormon rajin' huhu..

Memandangkan byk pisang yg ada so Jiddan buat keputusan buatlah pancake! Ingatkan susah, rupa2nya

senang je ye! Bab kata Prof Muhaya kita kena pikir positif so, semua kerja akan jadi senang! Ye! Senang je

buat! hihi~ So, tanpa melengahkan masa, jom tgk bahan2 pancake nih..huhu

Untuk tgk resepi yang lebih memahamkan anda sila klik Resepi Pancake...

Credit to  Kak Izah

Bahan:::

Mestilah Pisang bahan utamakan!

**Tepung ~ 2 cawan

Pisang ~ 4 biji

Susu Penuh Krim (boleh juga guna susu tepung )

Gula ~ 3 sudu ( ikut suka anda yg sukakan manis~hihi)

Baking Powder ~ 2 sudu kecil

Minyak masak ~ 4 sudu

Garam ~ 1 sudu kecil

Ok...Tepung kena ayak untuk dapatkan tekstur tepung yg halus mulus...huhu..

Then, bahan2 yg lain selain daripada tepung itu haruslah di blend bagi

mendapatkan tekstur yang halus dan pisang jgnlah terlalu hancur...

Biarkan selama 10 minit...

Kemudian, panaskan non stick pan anda dan sedia utk dimasak!




Tara! senang je kan!



Saturday, June 1, 2013

Nasi Ayam

Bismillahirrahmanirrahim...

Assalamualaikum w.b.t....

Apa khabar semua? Jiddan harap sahabat-sahabat sekalian sihat hendak-Nya! Alhamdulillah kita masih

diberi peluang untuk menruskan kehidupan sebagai hamba-Nya... Alhamdulillah!

Ok, tanpa membuang masa jom kita terjah tajuk di atas...hehe...Hari hormon rajin Jiddan di paras yg baik

maka berasaplah dapur Jiddan dengan wangian 'Nasi Ayam'! 

hehe, nampak sgt malas masuk dapur kan..hihi....

jom tgk bahan2 nasi ayam nih!

BAHAN-BAHAN:

Ayam

1) 1/2 Ayam ( dipotong atau ikut kesukaan anda)

2) Halia 2 inci

3) 2 ulas bawang putih

*** Cuci ayam sebersihnya
*** Halia dan bawang putih ditumbuk sekali
*** Kemudian lumurkan halia dan bawang putih yang telah ditumbukkan
*** Sedia untuk di rebuskan bersama air secukupnya sehingga empuk
*** Apabila ayam sudah masak, perap bersama kicap cair dan boleh dilumur sedikit madu, simpan dalam peti dalam 30 minit.
*** Sedia digoreng apabila sudah sebati

Nasi

1) Beras secukupnya

2) Rempah ratus

3) Mentega/planta

4) Garam secukup rasa

5) Halia (1 inci)

6) Daun pandan ( xde pom xpe)

*** Beras di basuh secuci2nya...
*** Goreng beras tersebut bersama planta/mentega sehingga naik bau
*** Kemudian masak nasi bersama air rebusan ayam dan masukkan halia serta sedikit garam...Daun panda jgn dilupa utk mewangikan nasi...hihi

Sup

1)  Air rebusan ayam

2) Sup bunjut adabi ( yg dah lengkap )

3) Garam secukupnya

4) 1 biji  Bawang besar (dikisar)

5) Carrot & Kentang ( potong mengikut citarasa anda)

*** tumis bahan2 seperti bawang besar, bunga lawang, biji cengkih dan kayu manis sehingga naik bau

***  Kemudian masukkan bahan tumis ke dalam air rebusan ayam tadi...
*** Masukkan Caroot dan kentang yang siap dipotong
*** Masukkan sup bunjut tadi dan garam secuk rasa


Sos Lada

1) Lada besar (merah)

2) Tomato 2 biji

3) Garam & gula secukup rasa

*** Kisar semua bahan di atas
( Jiddan x buat coz dah ada sambal lada..hihi)

HIASAN

1) Tomato

2) Salad

3) Timun 

( Boleh dihiaskan mengikut citarasa anda) 


Simple kan! Ready to eat!



Suka x blog Jiddan?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...